Echt sexy

Echt Sexy: kritische zedenschets met thrillerelementen

In het boek 'Echt sexy' van Renate Dorrestein loop je als lezer een paar dagen mee in het leven van Fiepie, 13 jaar oud. De eerste indruk van Fiepie is die van een hippe, coole tiener, die weet wat er te koop is. Ze heeft twee mobiele telefoons en een TomTom, en ze klinkt heel zelfstandig. Maar naarmate je haar beter leert kennen blijkt ze toch ook nog echt een kind, met een diep verlangen naar de geborgenheid van een gezin.


Rode draad in het boek is de verdwijning van Fiepie's hartsvriendin Sacha. De twee dagen dat je met Fiepie 'meeloopt' is ze op zoek naar haar. Daarnaast loopt er bijna terloops een verhaallijn over Fiepie's moeder, waarbij je je als lezer afvraagt waar die gebleven is.

Op het moment dat we Fiepie leren kennen woont ze bij haar stiefvader en zijn meest recente vriendin. Een derde verhaallijn komt voort uit Fiepie's zoektocht: via haar stiefvader komt ze in contact met Van Hamelen die meisjes opspoort. Om hem te betalen voor zijn detectivewerk moet Fiepie folders uitdelen voor gratis mobiele telefoons. Als snel voel je als lezer nattigheid, dat de folders een front zijn voor een sinistere business. Hier blijkt Fiepie toch niet zo wereldwijs als ze lijkt, want waar je als lezer achterdochtig wordt over het feit dat de folders vooral aan mooie blonde meisjes moeten worden uitgedeeld, lijkt Fiepie hier niets van te denken.

De wereld waarin Fiepie leeft is hard, onvriendelijk, meedogenloos en grof.

In Fiepie's wereld worden meisjes aangerand, in elkaar geslagen, terwijl omstanders gewoon toekijken.
Uiteindelijk krijgt Fiepie van haar vriendin slechts haar vagina terug in een glazen pot, en blijkt Van meisjes te drogeren, waarna hij ze in een diepvries te doet waar ze overlijden, en daarna zet hij ze op! De opgezette meisjes worden vervolgens verkocht aan mensen die sex met ze hebben.

Wat me vooral raakte in Echt Sexy is Fiepie's eenzaamheid, en de volkomen trouweloos- en nalatigheid van de volwassenen om haar heen. Zo laat de moeder van haar vriendin Sacha haar de stoffelijke resten van haar dochter aannemen, en dumpt haar stiefvader haar op een ponykamp. Je zou je schamen dat je een volwassene bent.

Stijl

Echt Sexy leest snel en gemakkelijk weg. Als lezer ben je in de gedachtenwereld van Fiepie, en gedachten zijn soms van de hak op de tak en chaotisch, maar dit gaat niet ten koste van de leesbaarheid. Er zijn veel nieuwe woorden, als nulzes, 'ho' en gangsta. Maartje, mijn dochter van 12, wil het boek ook graag lezen, en w.b. de stijl zou ze dat best kunnen. Maar wat betreft de inhoud vind ik het niet geschikt voor 12-jarigen! Zo onderscheid ik me meteen positief van de kwalijke ouders in het boek!
Renate Dorrestein geeft een goede schets van de moderne ouder en van het leven van een puber. Maar de moderne ouder komt er niet goed van af: ze brengen hun kinderen naar zgn. lollipop-partys' en kopen de kinderen om met strings.

Enkele citaten uit het boek:

Schrijnend:

''Uit mezelf kom ik sowieso niet gauw op seks. Sacha ook niet. Daar hebben we het wel eens over. Je hoort zo vaak: 'Ze wilde het zelf.' Hoe dat met ons ooit moet? Maar misschien hoef je dan niet, zegt Sas, als je niet wilt.'
'Daar (peuterspeelzaal) waren ik en Sacha prinsessenvisjes met een start van crepepapier. Daar brachten onze moeder ons 's ochtends achter op de fiets heen, als we geluk hadden. Wanneer het koud was hielden we hen zo om hun middel vast. We drukten onze bevroren neuzen tegen hun lekkere warme rug. We voelden ons net koalabeertjes. Bij de stoplichten keken we elkaar met van triomf, fonkelende ogen aan: vandaag komen we op tijd. (...) Van heimwee hang ik scheef voorover.'


Gesprekken tussen ouders

'Dus toen we hoorden dat ze hoogbegaafd is, viel alles ineens op z'n plaats.'

'Maar die driftbuien zijn meteen opgelost als je haar je creditcard geeft, hoor'


Op de achterflap staat: 'In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze'.
Het is een wereld die ik persoonlijk niet ken, maar er zitten wel veel elementen in die ik herken. Niettemin mag ik hopen dat deze wereld niet écht 'de onze' is!

Echt sexy, Renate Dorrestein

Meer weten?

Bezoek de speciale Echt sexy site
SHARE:
Next PostNieuwere post Previous PostOudere post Homepage

0 comments:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...