Daglicht


Daglicht
Marion Pauw
Alleenstaande moeders spelen geregeld de hoofdrol in literaire thrillers. In Simone van der Vlughts thriller Blauw Water werd alleenstaande moeder Lisa in haar eigen huis gegijzeld door een ontsnapte tbs-er.

Elisabeth Mollema beschrijft in Prooi hoe alleenstaande moeder Angela ten prooi valt aan een eng stel dat haar leven probeert over te nemen, en Nicolet Steemers beschrijft in Zachte Heelmeesters het verhaal van gescheiden moeder Heleen wier dochter tot twee keer toe spoorloos verdwijnt.

Ook in Marion Pauws nieuwste boek Daglicht is de hoofdpersoon een alleenstaande moeder.

Het verhaal

Als Iris' moeder op vakantie gaat, verblijft Iris zo lang in haar huis. Iris' moeder heeft een gigantisch, gecompliceerd aquarium met een geheel eigen eco-systeem dat veel aandacht vereist.

Tijdens Iris' verblijf gaat één van de vissen dood. Iris neemt daarom contact op met de aquariumspeciaalzaak waar het aquarium is gekocht, en maakt zo kennis met het logboek waarin alle gegevens van het aquarium worden bijgehouden. Op de voorkant staat de naam R. Boelens. Boelens is de meisjesnaam van Iris' moeder maar Iris heeft nog nooit van een R. Boelens gehoord. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en ze gaat op zoek naar deze R. Boelens.

Hoofdpersonen

Iris is advocate en moeder van de driejarige Aron, die opvallend veel symptomen vertoont die op autisme wijzen, wat de combinatie van haar werk als advocate en het moederschap nog moeilijker maakt. Iris wordt dan ook geregeld op haar werk gebeld dat ze hem moet komen ophalen omdat ze hem niet aan kunnen.

De ongelijke machtsverhouding tussen de leidsters van het kinderdagverblijf en Iris is schrijnend. Iris is van hen afhankelijk en ook al schieten de leidsters feitelijk te kort, het is Iris die bakzeil moet halen.

De andere hoofdpersoon in Daglicht is Ray, een tbs-er die veroordeeld is voor de gruwelijke moord op een (alweer) alleenstaande moeder Rosita en haar dochtertje

Marion Pauw wisselt elk hoofdstuk van hoofdpersoon. Je leert allereerst Iris kennen, en in het daaropvolgende hoofdstuk Ray. Vervolgens wisselen de hoofdpersonen elkaar af.

In eerste instantie lijkt er geen enkel verband te bestaan tussen Iris en Ray. Maar op pagina 51 komt er een eerste verband: het grote zeeaquarium van Iris' moeder en het feit dat je als lezer weet dat Ray altijd een groot zeeaquarium had.

Ondanks zijn gruwelijke achtergrond kreeg ik als lezer al snel sympathie voor Ray, die heel zachtaardig klinkt, afgezien van de brute moord waarvan hij wordt beschuldigd. Ray heeft net als Iris' zoontje Aron veel karakteristieken van autisme.

Daglicht en moederschap

Behalve een bijzonder spannende thriller is Daglicht ook een boek over moederschap, in al haar facetten. Marion Pauw schetst een zeer accuraat, herkenbaar en daardoor soms humoristisch beeld van het moederschap. Alleen daarom vind ik dit boek al de moeite waard! Menig moeder zal zich in Iris herkennen.

Iris als moeder is heel liefhebbend en ze doet heel erg haar best doet een zo goed mogelijke moeder te zijn. Moederschap is nooit gemakkelijk, maar omdat Iris' zoon autistische kenmerken heeft wordt het nog moeilijker.

Hieronder enkele herkenbare fragmenten wat betreft het moederschap:

'Ik greep hem bij zijn arm, en zette hem op zijn stoeltje. 'Eerst opeten, dan King Kong zien.' Ik zei het heel vriendelijk en beheerst, echt zoals een goede moeder dat doet.'

'Je blijft zitten. Hoor je dat? Je blijft zitten tot je bord leeg is.' Het was moeilijk om boven het gebrul van Aron uit te komen. Ik wenste dat ik een afstandsbediening had waarmee ik hem kon uitzetten. (...)'

'Ik smeet de deur weer dicht, drukte even mijn handen tegen mijn slapen en haalde diep adem. Ik wás consequent, verdomme. En nog steeds werkte het niet. Waarom lukte het me niet? Wat deed ik verkeerd?'

'Vervolgens moest ik een kind het restaurant uitdragen dat alleen maar schopte, krijste en sloeg. Ik probeerde mijn hoofd omhoog te houden om nog iets van waardigheid uit te stralen. Maar het was vernederen. De publieke afgang van de mislukte moeder.'

'Was moederliefde niet gewoon een vorm van Stockholmsyndroom?'

Toen er nog niet veel bekend was over autisme werd de oorzaak van deze ontwikkelingsstoornis bij moeders gelegd. Moeders van autistische kinderen werden ijskastmoeders genoemd. En als er ooit een ijskastmoeder was, dan moet het Iris moeder wel zijn!

Boekafbeelding

De foto op de omslag van het boek snap ik niet. Geen idee wat dit met het verhaal te maken heeft. Inzichten zijn dan ook welkom!

Geweldig boek!

Daglicht boeit van begin tot eind, en ik vond het een geweldig boek. Na zes weken zomervakantie met fulltime vijf kinderen om me heen, beperkte mijn aandachtsspanne zich tot luttele secondes, maar Daglicht vond ik zo spannend dat ik mijn aandacht er bij kon houden. Mijn ogen struikelenden over de woorden en zinnen in mijn haast om te lezen hoe het verder ging!

Een echte aanrader!

Meer weten?

Bezoek de website van Marion Pauw
SHARE:
Next PostNieuwere post Previous PostOudere post Homepage

0 comments:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...