|

Weerwater: een dystopische roman in Almere

weerwater

Je kent vast wel de Amerikaanse films waarin de wereld vergaat. Bijvoorbeeld door een enorme meteoriet, een eng virus, 2012 of een horde enge zombies.

Maar nog nooit las ik een boek waarin de wereld vergaat dat zich afspeelt in Nederland. En waarbij de stad Almere als enige overbleef.

En dat is nou precies wat er in Renate Dorresteins nieuwste boek Weerwater gebeurt!

Weerwater: het verhaal

Schrijfster Renate is door de gemeente Almere gevraagd als gastschrijver. Haar opdracht: schrijf een roman die in Almere speelt. Maar de maandag nadat ze in haar tijdelijke woning is getrokken verschijnt er een rare mist rond de stadsgrenzen van Almere. En iedereen die in die mist gaat verdwijnt. Achter de mist is helemaal niets meer.

De stad blijft achter met nog geen vijfde van de totale bevolking vanwege de zomervakantie, en het feit dat op die fatale maandagochtend een heleboel bewoners naar hun werk vertrokken. En naar goed Nederlands gebruik, alle inspanningen van de regering ten spijt om meer vrouwen de arbeidsmarkt op te jagen, waren dat met name mannen.

En dus blijft Almere achter met vooral vrouwen, baby's, peuters, scholieren, zieken en bejaarden.

De rest van de roman gaat over hoe deze inwoners zo goed en zo kwaad proberen te overleven. En de manier waarop ze dit doen is niet altijd fraai...

Dystopische roman in Almere met de schrijfster als de ik-persoon

Ik vond het alleen al heel leuk gevonden om een dystopische roman in Almere te situeren. Maar Renate Dorrestein doet nog iets intrigerends: ze plaatst zichzelf als één van de bewoners van Almere in het boek. Zij is de schrijfster die gevraagd is als gastschrijver.

Ik vind dat origineel. Ik kan geen één boek bedenken waarbij de schrijver zichzelf als één van de hoofdpersonen in het boek heeft verwerkt.

Weerwater: mengeling van feit en fictie

Weerwater is een boeiende mengeling van feit en fictie. Want Renate Dorrestein werd écht uitgenodigd als gastschrijver in Almere. En Weerwater is het resultaat. Ik denk dat het bijzonder leuk is om te lezen voor mensen die ook echt in Almere wonen. Voor hen is het vast een feest van herkenning. Want Renate Dorrestein noemt straten, wijken en pleinen en beschrijft uitgebreid de omgeving.

Conclusie

Weerwater is een intrigerende roman over het einde van de wereld in Nederland, en hoe de mensen in de stad Almere proberen te overleven.

Ik geef dit boek een 8 omdat ik het zo origineel vind!

Praktische informatie over Weerwater

Weerwater is voor 19,50 te koop bij bol.com.

Houd je van dit soort dystopische verhalen? Lees dan ook The Circle en mijn review van M3gan. En ook Gebied 19 van Esther Gerritsen.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Dit boek wil ik zeker gaan lezen. Ik heb in Flevoland gewoond en ben vaak langs Almere gereden. Een keer geweest in de stripheldenbuurt. Dat vond ik een mooie wijk en mooi gelegen vlakbij het grote natuurgebied van de Oostvaardersplassen.

    Door jouw post over het boek 'Cyberstorm' ben ik dat boek gaan lezen. Ik vond het een pageturner. Kon het bijna niet weg leggen. Echt jammer toen ik het uit had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *