Lieveling van Kim van Kooten

lieveling van Kim van Kooten

Het is lang geleden dat ik zo gegrepen werd door een verhaal als door het boek Lieveling van Kim van Kooten.

En dan te bedenken dat ik het bijna ongelezen had terug gebracht naar de bibliotheek. Want ik had er helemaal geen zin in. Ik dacht dat Kim van Kooten gewoon weer zo'n actrice was die zo nodig een boek moest schrijven.

Maar Kim van Kooten kan schrijven!

Al vanaf de eerste bladzijde had het verhaal me in zijn greep. En ondanks de nare gebeurtenissen in Lieveling schoot ik verschillende keren in de lach. Want Lieveling leest gewoon heel grappig. Wat best apart is, aangezien het verhaal dat beslist niet is!

Lieveling: waar gaat het over

Lieveling gaat over het meisje Puck. Aan het begin van het boek is Puck 5 jaar oud. Samen met haar analfabete moeder Patricia woont ze in een achterstandswijk in Rotterdam. Maar dan slaat haar moeder een rijke oudere man aan de haak. Ze verhuizen naar een luxe villa in Zwijndrecht.

En vanaf dag één zit 'ome Meneer' aan Puck. Zo droogt hij haar bijvoorbeeld af met zijn handen... En elke zondagochtend zitten ze samen in hun blootje op de bank en maakt hij foto's van een naakte Puck.

Dit alles wordt je als lezer verteld vanuit het kinderlijke perspectief van Puck. Puck vertelt in alle onschuld wat 'ome Meneer' bij haar doet. Kim van Kooten zegt hier over:

'Een kind is loyaal aan de dader, weet niet dat het iets verkeerds is, doet alles om het te verbergen. Ik wilde de stem van het kind laten zien.'

What Kim van Kooten subliem toepast is het principe van

'Show, don't tell'.

Kim van Kooten benoemt het seksuele misbruik zelden direct, maar het is je als lezer maar al te duidelijk wat er gebeurt....

Een schrijnend verhaal

Afgezien van het seksuele misbruik is het schrijnend hoe niemand Puck helpt. Eventjes lijkt er hulp te komen na een ziekenhuisopname, maar ook dat verzandt waarna Puck weer is overgeleverd aan haar moeder en familie. En als het misbruik uitkomt zijn de volwassenen alleen maar bezig met zichzelf!

Het is onduidelijk of Pucks moeder echt niet door heeft wat er gebeurt of bewust haar ogen sluit om haar makkelijke leventje in stand te houden. Eerlijk gezegd vermoed ik het laatste.

Open einde

Het einde vond ik eerlijk gezegd onverteerbaar. Het is een soort open einde, maar ik mag toch hopen dat er niet gebeurt wat ik dénk.

Over Lieveling

Lieveling is gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt, een vriendin van Kim van Kooten. Het verhaal volgt Puck vanaf haar vijfde verjaardag tot ergens in de puberteit. Het boek begint in 1975 en eindigt in 1984.

Pauline Barendregt wilde beslist geen zware autobiografie. Ze wilde van een lelijk verhaal iets moois maken. Het moest een leuk boek worden. En dat is zeker gelukt.

Conclusie over Lieveling

Lieveling is een zwaar verhaal dat op humoristische, vlotte toon wordt verteld. Je leest het zo in een middag uit. Het is een heerlijk boek, dat je hardop laat lachen terwijl het verhaal toch heel naar is.

Ik geef dit boek een 9,5.

Praktische informatie over Lieveling

Lieveling is voor 19,99 te koop bij bol.com.

Kim van Kooten en Pauline Barendregt bij DWDD

9 reacties

  1. Ik ergerde me aan de familie van dat meisje. Sommige stukken heb ik overgeslagen, echt vreselijk die man. Maar ik heb ook hardop gelachen inderdaad. Heb gemengde gevoelens over het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *