|

Toen het donker werd, Simone van der Vlugt

'Je wordt niet zomaar vijf keer genomineerd voor de NSPublieksprijs' stond er bovenaan op de cover van Simone van der Vlugts boek Toen het donker werd.

Ik denk dat dit één van de redenen was dat ik het boek meenam uit de bieb. Het was nog een zogenoemde toptitel ook. Dan krijg ik altijd het idee dat ik een juweeltje in handen heb.

En wat me definitief over de streep trok was de tekst op de achterflap:

'Een hardwerkende vader, een liefhebbende moeder, een koppige puber: een gelukkig gezin. Waar ging het mis?' 

Nou, dat wilde ik dus ook wel weten!

Ik vind Nederlandse thriller schrijfsters niet geweldig

Normaliter vind ik de psychologische thrillers van Nederlandse schrijfsters maar heel matig. En de laatste jaren heb ik de boeken van Simone van der Vlugt genegeerd. Die van Saskia Noort leen ik nog wel.

Inmiddels heb ik Toen het donker werd uit.

Maar het heeft mijn beeld van de psychologische thrillers van Simone van der Vlugt niet veranderd.


Toen het donker werd

Toen het donker werd gaat over Menno, zijn vrouw Sacha en hun zoon Luc. Ze hebben samen een redelijk gelukkig huwelijk, en hoewel Luc een lastige puber is, gaat alles z'n gangetje.

Maar dan komt Luc in de problemen met drugs, en probeert Menno hem te helpen. Met als gevolg dat Menno zelf ook in een crimineel web verstrikt raakt. Om Menno in het gareel te houden veroorzaken de criminelen zelfs een ongeluk, waardoor Sacha aan één oog blind wordt.

Ik wil niet teveel vertellen, want dan zou ik de clou verklappen.


Toen het donker werd: Ik vond er niets aan

Ondanks het interessante plotgegeven van een gezin dat in de problemen komt, vond ik er niets aan. Alle ingrediënten voor een goede thriller zitten er in, en toch is het een saai boek.

Ik heb natuurlijk wel zitten denken waarom ik er niks aan vond. Want ik houd wel degelijk van psychologische thrillers. Ik denk dat het komt doordat de karakters te oppervlakkig en cliché zijn. En ook de onderlinge relaties zijn oppervlakkig.

Je raakt als lezer niet echt betrokken bij de personages.


Wel een paar leuke plotwendingen

Ik moet wel toegeven dat er twee leuke plotwendingen in zaten die ik niet had zien aankomen. Maar zelfs dat hielp niet om het boek leuk te vinden.

Over de titel

Ik denk dat de titel een dubbele betekenis heeft. Het wordt figuurlijk donker in het leven van Menno, Sacha en Luc. En letterlijk als Sacha blind wordt.

Praktische informatie over Toen het donker werd

Toen het donker werd is voor 14,99 te koop bij bol.com. Die prijs valt me dan weer mee. Maar zelf zou ik er dat geld niet aan uitgeven.

Lees nu ook mijn review van Simones boek De zonde waard.

3 reacties

  1. Meningen verschillen daar in dan erg
    Bij de bibliotheek waar ik werk is het boek door onze leden lovend ontvangen,
    T is een heerlijk spannend boek wat lekker wef leest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *