Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia

Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia
Desperate housewives: maar dan saai en in de jaren tachtig. Dat is in een notendop het boek Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia.

Opkomst en ondergang van de koningin van suburbia schetst een beeld van het leven van acht gezinnen in een luxe nieuwbouwwijk vlakbij Gatwick Airport.

Met ingrediënten als zelfmoord, overspel, travestie, vreetbuien, epilepsie, moord, zou je denken dat het een boek vol vaart is.

Toch gebeurt er bijna niets!

Het verhaal van Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia

Het verhaal speelt zich af in een luxe nieuwbouwwijk Pollard Close, waar acht verschillende gezinnen wonen. We maken allereerst kennis met Linda op huisnummer 8, die, ik vermoed, ook de koningin uit de titel is.

We leren haar kennen als iemand die veel moeite doet voor een mooi figuur, daarom elke dag aan aerobics doet, en slim shakes drinkt in plaats van gewoon te eten.

Ze heeft een moeizame relatie met haar puberende dochter, en Linda en haar man zijn van elkaar vervreemd. Linda vindt het erg belangrijk dat ze niet afsteekt bij de buren en vergaapt zich vooral aan Dominique en Mick, die met hun twee dochters op nummer twaalf wonen, en een bloeiend sexleven lijken te hebben.

Driekwart van het boek zat ik te wachten tot me duidelijk werd waar het nu eigenlijk om ging. Wat de clou was van het verhaal. Ik las over Linda's beslommeringen, over Dominique's beslommeringen, ik las de beslommeringen van iedereen op Pollard Close. Ik las en ik las, en aan het eind kende ik ze nog niet echt.

Ken je dat, dat iemand op een feestje allemaal uitgebreide verhalen gaat vertellen over kennissen, die jij helemaal niet kent?

Zo ervaarde ik dit boek.

Pas aan het eind van het boek wint het verhaal aan vaart en werd ik eindelijk wat meer 'gegrepen' door het verhaal.

Opbouw Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia

Het boek is verdeeld in vijf tijdsperioden, waarbij de hoofdstukken het huisnummer hebben van de personen uit wier perspectief het verhaal wordt verteld. Grappig gedaan. Maar ik weet niet waarom het juiste deze data zijn; misschien zit daar ook geen betekenis achter. Dat is het punt met dit boek: het is zo saai, dat je overal een diepe betekenis achter gaat zoeken!

  • 9 december 1983
  • 23 december 1983
  • de dag voor kerst 1983
  • 28 februari 1984
  • 1 maart tot 11 oktober 1984

De titel: Opkomst en ondergang van de Koningin van Suburbia

Ik vind dat de titel de lading matig dekt. Ik vermoed dat Linda de koningin moet voorstellen, maar dat is ze helemaal niet. Linda doet weliswaar haar best om mee te doen met haar omgeving, maar met weinig succes.

Haar ondergang is daarentegen beter te herkennen: zo klemt ze de staart van haar hond tot moes tussen twee schuifdeuren, rijdt ze hem later aan flarden op de oprijlaan waarna ze hem in de diepvries doet, en slaat ze letterlijk blauw uit door alle slim fits.

Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia

Om mij onduidelijke redenen heeft Sarah May ervoor gekozen het boek te plaatsen in de jaren tachtig. Dit blijkt uit referenties naar bijvoorbeeld Reagan, Thatcher, en bepaalde kledingstukken kenmerkend voor de jaren tachtig. Na het lezen van het boek probeer ik te bedenken waarom ze het verhaal in jaren tachtig liet spelen, en niet gewoon in 2006. Is het omdat ze jaren tachtig stereotypisch vindt voor suburbia en het leven van haar hoofdpersonen of zo?

Is het Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia een boek vol symbolisme of is het gewoon saai?

Opkomst en ondergang van de Koningin van Suburbia is een oppervlakkig verhaal over een oppervlakkig bestaan. Heeft Sarah May het wellicht bewúst bij de saaie oppervlakkigheden van het leven in suburbia gehouden om zo de vermeende oppervlakkigheid van dat leven te symboliseren?

Suburbia is niet leuk

Een ding is duidelijk: het was beslist niet Sarah Mays intentie een prettig beeld te schetsen van het leven in suburbia.  Sarah Mays boodschap dat niet alles is wat het lijkt in het dagelijks leven van suburbia is nauwelijks nieuw te noemen.

Wel leuk is de indeling van de hoofdstukken in huisnummers.

Aan het eind van het verhaal verdwijnt een deel van Pollard Close simpelweg in de grond, door de langdurige regenval. Ook hier weer:

is de slechte fundering symbolisch voor het leven in suburbia???

Over de auteur van Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia

Sarah May (1972) woont in Londen met haar echtgenoot en kinderen. Ze schreef eerder drie romans, The Nudist Colony, Spanish City en The Internationals.
Sarah May omschrijft Pollard Close als een middel om over belangrijke zaken te praten en over de donkere kanten van huwelijk en moederschap.

Over seksuele afwijkingen, depressie, problematische dochter-moeder relaties, overspel, onzekerheid, wereldproblematiek, travestie, ontkenning als copingmechanisme, antidepressiva, zelfmoord, moord,

Als ik deze lijst zo zie, is het eigenlijk knap dat het boek toch zo saai is. In een interview vertelt ze dat het haar bedoeling was een portret te schilderen van intelligente vrouwen die hun plaats in de wereld niet hebben gevonden.

Praktische informatie over Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia

Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia is voor 11,99 te koop bij bol.com.

Dat vind ik dan wel weer een vriendelijke prijs voor zo'n dikke pil.

Opkomst en ondergang van de koningin van Suburbia

Leestip: Bijna echt gebeurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *