In retraite

In retraite
In retraite
Carla de Jong


In retraite is een uitstekend geschreven boek over een therapeutische tiendaagse. Carla de Jong beschrijft pijnlijk accuraat hoe gemakkelijk de tranen vloeien tijdens dergelijke retraites, zelfs bij mensen die zich van te voren hadden voorgenomen zich niet te veel bloot te geven.

Het boek wordt bevolkt door zes hoofdpersonen die op retraite gaan onder leiding van Catherine Richards.

De personages

Dee, een succesvolle, getrouwde, werkende moeder van middelbare leeftijd die een bijna onbeheersbare drang voelt zichzelf voor een aanstormende trein te gooien.
Brad een openhartige Amerikaan, vader van twee kinderen en getrouwd, die zijn affaire met een andere man probeert te vergeten.
Luc, een waanzinnig mooie man die lijdt onder zware depressies.
Ola, een ambitieuze Poolse die enkel aan het retraite meedoet om haar carrière kansen te vergroten.
Nederlandse Sonja, die niet tegemoet kan of wil komen aan de kinderwens van haar partner en hoopt dat dit retraite haar verder zal helpen.
Een wat onduidelijke rol in het groepsproces is weggelegd voor Leilah. Ooit volgde zij zelf het retraite en nu begeleidt zij Cathy bij het therapeutisch proces.

Ieder hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van één van de deelnemers. Pas in het laatste hoofdstuk leren we het perspectief van therapeute Cathy kennen, waarin ze veel professioneler en betrouwbaarder klinkt dan in de rest van het boek.

Gedurende de therapeutische tiendaagse leren de deelnemers elkaar steeds beter kennen. De verschillende achtergronden van de cursisten zijn verrassend en boeiend.

Alleen het eind vond ik een beetje abrupt, oneerlijk en kolderiek.

Voorkant

Eerst kon ik de foto van een prachtige engel niet helemaal plaatsen, maar toen herinnerde ik het me: aan het begin van het retraite moeten alle deelnemers een kaart van een engel kiezen.

Conclusie

Een echte aanrader, dit boek!

Ga desnoods in retraite om de tijd te vinden het te lezen.

Meer weten?

Carla de Jongs website
SHARE:
Next PostNieuwere post Previous PostOudere post Homepage

0 comments:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...