Search

Debet van Saskia Noort

debet
Het is inmiddels geloof ik tien geleden dat Saskia Noort furore maakte met haar boek De Eetclub. Daarin schetste ze de levens van een stel succesvolle dertigers.

Tien jaar later is er het vervolg: Debet.

Eetclub en Debet


Ik heb destijds de Eetclub gelezen, maar wist nauwelijks meer waar het over ging. Het hielp een beetje dat ik twee jaar geleden of zo de de film van De Eetclub nog heb gezien. Daardoor herkende ik vaag de karakters in Debet.

Debet is meer een zedenschets dan een literaire thriller


Hoewel er wel enigszins sprake is van een mysterie/geheimzinnige plot biedt Debet als thriller weinig spannends. De reden dat ik Debet leuk vond om te lezen, is vanwege het beeld dat Saskia Noort schildert van de moderne veertiger!

Toen ik de Eetclub las, had ik de leeftijd van de hoofdpersonen. En nu weer! Dat maakte dat ik extra benieuwd was naar hun ervaringen. Net als zij zat ik destijds in de kleine kinderen, en net als zij zit ik nu in de pubers.

Maar daar houden de overeenkomsten op. Ik was nooit zo succesvol als zij toen ik dertig was, en ik loop al helemaal niet de hele dag rosé te drinken in groepsverband.

Kijkje in een andere wereld

Net als De Eetclub biedt Debet een fascinerend kijkje in een andere wereld. De wereld van de mensen die het 'gemaakt' hebben.

De thriller elementen vond ik vooral leuk als bijgerecht.

Conclusie


Tijdens het lezen van Debet dacht ik: 'Ik zou eigenlijk eerst weer even De Eetclub moeten lezen, zodat ik weer weet wie iedereen is.' Maar zo leuk vond ik De Eetclub destijds niet. Leuk om één keer te lezen, maar daarna weet je het wel.

Debet leest net als De Eetclub makkelijk weg. En Saskia Noort geeft rake beschrijvingen van de levens van deze veertigers, inclusief enkele cliché's die veertigers graag spuien. Zoals het belang van 'loslaten'. Bovendien is het heel behoorlijk geschreven.

Als je De Eetclub nog niet hebt gelezen, raad ik aan dat eerst te doen. Want dan heb je een leuk tweeluik!

Praktische informatie


Debet is voor 19,95 te koop bij bol.com. De Eetclub kun je daar al voor een tientje kopen.

4 opmerkingen

 1. grappig,om precies te lezen,wat ik zelf van de Eetclub dacht, voor mij overigens een reden om niet aan Debet te beginnen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij staat wel op mijn ereader, ben er alleen nog niet aan begonnen. De eetclub vond ik ook niet heel erg bijzonder, dus ben heel benieuwd wat ik van deze vind want ik ga hem wel lezen.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg oppervlakkig vondst ik de eetcultuur en inderdaad geen reden om het vervolg te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een makkelijk leesbaar boek vond ik. Je leest het zo in een middagje uit. Maar een literaire thriller zou ik het niet willen noemen!

  BeantwoordenVerwijderen