Undercover in de ouderenzorg

undercover in de ouderenzorg
Journalist Ivo van Woerden gaat 'undercover' in de ouderenzorg. Hij is journalist, maar daarvoor was hij verpleegkundige. Hij heeft dus de perfecte cover.

Hij schreef een boek over zijn ervaringen. Het heet: Undercover in de ouderenzorg


Flexwerker bij Zorggroep Rijnmond


Gedurende de zomer van 2010 gaat hij aan de slag voor het flexbureau van Zorggroep Rijnmond. De verschillende verzorgingstehuizen geven aan het flexbureau door wanneer ze mensen tekort komen. De medewerkers van het flexbureau kijken dan in hun bestand met medewerkers, en proberen die gaten te vullen.

Het eerste wat opvalt is dat Ivo, ondanks een gat van drie jaar in zijn cv, populair is. Hij krijgt zelfs een functie als Eerst Verantwoordelijke  Verzorger aangeboden. Maar dat vindt hij zelf te hoog gegrepen.


Slechte omstandigheden in de ouderenzorg


Als invalkracht komt Ivo op diverse plekken, en krijgt zo een goed beeld van de gang van zaken op de verschillende locaties. Helaas is het nergens echt goed. Overal is personeel tekort, en sommige verhalen zijn echt akelig. Zoals ouderen die een incontentiebroek aan moeten omdat er te weinig verzorgers zijn om ze op tijd naar de wc te brengen. En vaak zijn de verzorgers die er wel zijn te laag geschoold.


Kleinschalig wonen: valt tegen


Eén van Ivo's desillusies betreft het kleinschalig wonen. Het idee is dat bewoners met z'n allen een huishouden vormen. Er is een gemeenschappelijke woonkamer, en ze koken samen. Ook de was wordt samen gedaan. In theorie. Maar de praktijk blijkt heel anders. Er is bijvoorbeeld helemaal geen tijd om samen te koken. En ook de was wordt uitbesteed.

Conclusie


Het algemene beeld dan Ivo schetst van verpleeg- en verzorgingstehuizen is naar. Er is te weinig personeel, er kan onvoldoende zorg worden gegeven, en soms zijn de omstandigheden van de ouderen ronduit mensonterend.

Interview met Ivo over zijn boek
Praktische informatie


Undercover in de ouderenzorg is voor 9,95 te koop bij bol.com.
( Hide )
  1. Wat goed dat dit soort dingen aan het licht gebracht worden. Ik vind het zelf heel naar om te zien hoe er hier omgegaan wordt met ouderen. Nu kan de ouderenzorg natuurlijk ook niet anders door alle bezuinigen, maar als ik dit weer lees, overweeg ik mantelzorg weer meer.

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Vink dan rechtsonder 'Melding sturen' aan.

© all rights reserved
made with by templateszoo