Search

Robocalypse, Daniel H. Wilson

robocalypse
Anno 2014 zijn we behoorlijk afhankelijk van apparaten. Denk aan de Tomtom, de lift, roltrappen, deuren die vanzelf open gaan en de smartphone natuurlijk.

Smart cars, smartphones en robots!


Maar stel je een toekomst voor waarin die afhankelijkhei nog groter is geworden. Waarin de regering bijvoorbeeld Smart Cars verplicht heeft gesteld. Auto's met een automatisch besturingssysteem, waardoor je zelf alleen nog passagier bent.

Dat is de toekomst in Daniel H. Wilsons boek Robocalypse.

Maar het is geen rooskleurige toekomst! Want Robocalypse vertelt het verhaal van een kunstmatige intelligentie die zelf is gaan denken. Waarover mensen geen macht meer hebben, en die tegen mensen in opstand komt.

Robocalypse: post apocalyptische roman


Robocalypse is een post apocalyptische roman. Het gaat over een wereld die verwoest is door electronische apparaten Mensen worden door hen vermoord en opgejaagd.

Er is een totale oorlog van robots tegen mensen geweest. En de robots hebben gewonnen...

Opzet van het boek


Aan het begin van het boek is de oorlog voorbij. De lezer maakt kennis met Cormac Wallace. Hij reconstrueert alle gebeurtenissen van de Nieuwe Oorlog. Dat doet hij aan de hand van verhalen, geluidsfragmenten, interviews en verhalen van overlevers.

Robocalypse is dus niet een verhaal met één of meerdere hoofdpersonen. Hoewel bepaalde karakters wel terug komen.

In eerste instantie vond ik dat een afknapper. Ik moest erg wennen aan deze manier van een verhaal vertellen. Maar op een gegeven moment 'pakte' het verhaal me toch. Zeker in het begin lezen de verschillende hoofdstukken, door deze opzet, als verschillende korte verhalen over hetzelfde thema.

Actieboek


Ik vond Robocapse vooral een actie boek. Daniel H. Wilson schrijft heel beeldend. En ik kon de gebeurtenissen en spannende achtervolgingen echt voor me zien. Maar het punt is: ik heb een hekel aan actiefilms. En achtervolgingen vind ik saai!

Daarom vond ik Robocalypse wel aardig, maar niet geweldig.

Conclusie over Robocalypse


Daniel H. Wilson roept met zijn boek Robocalypse intrigerende vraagstukken op! En hij schetst een griezelig toekomstbeeld. Je kunt het als een waarschuwing lezen om niet te afhankelijk te worden van electronische apparaten.

Het boek wordt verfilmd door Steven Spielberg, en daar leent het zich uitstekend voor. Robocalypse léést als een actiefilm. Ik zie bijvoorbeeld Will Smith al in een hoofdrol, en Bruce Willis.

Toch vond ik Robocalypse best een beetje saai. En dat kwam door de vele actie scènes.

Ik geef Daniel H. Wilson een 9 voor zijn idee, een 8 voor de originele opzet van het boek, maar een 6,5 voor het verhaal.

Praktische informatie over Robocalypse


Op dit moment is Robocalypse alleen tweedehands te koop bij bol.com voor maar liefst 47,03! Maar in het Engels kun je het boek kopen bij bol.com voor maar 11,99.

Geen opmerkingen

Een reactie posten