Meester Mark vraagt door; over leven in het onderwijs

meester mark vraagt door

In 2015 schreef ik onderstaande review van het boek Meester Mark vraagt door.

Dit boek is anno 2021 nog steeds even relevant.

Daarom hieronder een update!

Meester Mark vraagt doorMark van der Werf gaf zijn goed betaalde baan op voor een baan in het onderwijs. Twee jaar hield hij het vol. Toen hield hij het voor gezien.

Over zijn periode als leraar schreef hij het boek Meester Mark draait door.

Nu is er het vervolg: 'Meester Mark vraagt door'.

Meester Mark vraagt door: wat kun je verwachten?


Voor het het boek Meester Mark vraagt door interviewde hij tal van leerkrachten over hoe zij hun baan ervaren. Waar ze tegenaanlopen, en hoe het is om les te geven anno 2015.

Enkele thema's die voorbij komen zijn:

 • De verplichte rapportages van zo'n beetje alles wat er gebeurt
 • De hoge werkdruk
 • Lastige ouders
 • Laag salaris
 • Lange werkdagen
 • Burn-out
 • etc.

Over Meester Mark vraagt door


Als moeder van vijf kinderen, die natuurlijk naar school gaan, vond ik het zeker interessant om eens te horen hoe de leerkrachten het allemaal ervaren. Het is als het ware een kijkje over de schutting.

Echt verrassend was dat kijkje niet. De meeste dingen had ik al wel vaker gehoord. Zoals de grote werkdruk, en het gebrek aan tijd voor echt lesgeven omdat leraren zoveel tijd kwijt zijn aan verplichte rapportages.

Maar het is zeker interessant om al die meningen en ervaringen te lezen.

Voor wie is Meester Mark vraagt door interessant?


Ik denk dat dit boek vooral interessant is voor Pabo-studenten en leerkrachten. Ik denk dat beginnende leerkrachten er veel nuttige tips uit kunnen halen, en dat ervaren leerkrachten veel herkenning zullen ervaren.

Voor ouders van schoolgaande kinderen is het boek interessant omdat het een kijkje achter de schermen biedt.

Ouderparticipatie


Eén ding moet me wel van het hart. Er wordt gezegd dat het altijd hetzelfde kleine groepje ouders is dat op school helpt. En dat er meer helpende handen nodig zijn.

Tegelijkertijd wordt geklaagd over ouders die zich te veel bemoeien met school.

Deze combinatie heeft me altijd geïrriteerd! Want als je ouders voortdurend vraagt om te komen helpen op school, dan kun je verwachten dat ze zich ook meer met dingen gaan bemoeien. Zoals ze in het Engels zeggen: 

'You can't have your cake, and eat it too.'

Dus als je de helpende handen van ouders wilt, accepteer dan ook dat dit bemoeienis oproept!

Conclusie over Meester Mark vraagt door


Meester Mark vraag door biedt een kijkje achter de schermen van het werk als onderwijzer. Ik geef dit boek een 7.

Praktische informatie over Meester Mark vraagt door 


Meester Mark vraagt door is voor 16,99 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar.

Meester Mark vraagt door( Hide )
 1. Klinkt als een interessant boek. Je hebt al de eerste rang ervaring deskundige natuurlijk. Ik bewonder de juf en leerkracht altijd. Ik zou het zelf niet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ze allebei in de vakantie gelezen. Het eerste boek vond ik het leukst om te lezen, waarschijnlijk omdat je dan zijn verhaal leest, zijn ervaringen met het onderwijs. Het tweede boek heb ik ook gelezen, omdat een leerkracht van de basisschool van mijn kinderen er in aan het woord kwam. Wat jezelf al zegt: "een kijkje achter de schermen".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het eerste boek ken ik niet, maar die lijkt me ook leuk. Hopelijk komt die ook nog in de bieb!

   Verwijderen
 3. Ik heb ook altijd ontzettend veel bewondering voor leerkrachten. Ik moet er niet aan denken! ik denk dat ik daar veel te weinig geduld voor heb... Een aantal vriendinnen van mij studeren aan de pabo, ik zal ze dit boek eens aanraden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je vriendinnen die aan de Pabo studeren dit zeker een leuk boek zullen vinden Sher.
   Bedankt voor je comment : )

   Verwijderen
 4. Ik ben waarschijnlijk zo'n zgn 'lastige ouder' (want kind waarbij dingen anders werken).
  Het is zo jammer dat er zoveel tijd gaat zitten in rapportage.Het lijkt me een zware baan.

  Verder zegt de leerkracht bij ons steeds dat we vooral korte lijnen moeten houden in het belang van zoon. In de praktijk is dat nogal éénrichtingsverkeer: ik meld dingen, maar hoor zelden of nooit wat terug. Dan moet ik van een medemoeder bepaalde dingen horen over zoon...

  E ik geloof best dat de dingen dan zo werken omdat de leerkracht het te druk heeft, maar dan zit het onderwijs naar mijn mening gewoon niet goed in elkaar. In ieder geval niet voor zgn zgn zorgleerlingen. De vraag is dan ook: zijn de ouders lastig, of zijn ze simpelweg betrokken (bij hun eigen kind...).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het onderwijs zit niet goed in elkaar ;-) We hebben gewoon handen te kort vind ik zelf om alle kinderen gelijke kansen te geven, zeker met het inclusief onderwijs zal dit nog meer ten koste gaan van sommige kinderen ... je hebt echt handen te kort als je op zoveel verschillende niveau's in 1 klas moet lesgeven.

   Verwijderen
 5. Ik heb hem ook gelezen, als leerkracht zijnde en ik kon me inderdaad in dat boek vinden maar ik vond het niet zo goed geschreven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh leuk om van een leerkracht te horen Nathalie! Wat vind je er niet zo goed aan geschreven? De opbouw van het verhaal of echt de zinnen?

   Verwijderen
 6. Dit klinkt op zich wel interessant, ik denk alleen dat dit vooral over het basisonderwijs gaat en zelf wil ik later werken in het middelbaar onderwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De leerkrachten in het boek werken inderdaad op basisscholen Kirsty. Dus het is denk ik wel anders dan op de middelbare school. Hoewel er vast ook wel veel overeenkomsten zullen zijn.

   Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Vink dan rechtsonder 'Melding sturen' aan.

© all rights reserved
made with by templateszoo