Lieveling van Kim van Kooten

lieveling van Kim van Kooten
Het is lang geleden dat ik zo gegrepen werd door een verhaal als door het boek Lieveling van Kim van Kooten.

En dan te bedenken dat ik het bijna ongelezen had terug gebracht naar de bibliotheek. Want ik had er helemaal geen zin in. Ik dacht dat Kim van Kooten gewoon weer zo'n actrice was die zo nodig een boek moest schrijven.

Maar Kim van Kooten kan schrijven!

Al vanaf de eerste bladzijde had het verhaal me in zijn greep. En ondanks de nare gebeurtenissen in Lieveling schoot ik verschillende keren in de lach. Want Lieveling leest gewoon heel grappig. Wat best apart is, aangezien het verhaal dat beslist niet is!

Lieveling: waar gaat het over


Lieveling gaat over het meisje Puck. Aan het begin van het boek is Puck 5 jaar oud. Samen met haar analfabete moeder Patricia woont ze in een achterstandswijk in Rotterdam. Maar dan slaat haar moeder een rijke oudere man aan de haak. Ze verhuizen naar een luxe villa in Zwijndrecht.

En vanaf dag één zit 'ome Meneer' aan Puck. Zo droogt hij haar bijvoorbeeld af met zijn handen... En elke zondagochtend zitten ze samen in hun blootje op de bank en maakt hij foto's van een naakte Puck.

Dit alles wordt je als lezer verteld vanuit het kinderlijke perspectief van Puck. Puck vertelt in alle onschuld wat 'ome Meneer' bij haar doet. Kim van Kooten zegt hier over:

'Een kind is loyaal aan de dader, weet niet dat het iets verkeerds is, doet alles om het te verbergen. Ik wilde de stem van het kind laten zien.'

What Kim van Kooten subliem toepast is het principe van

'Show, don't tell'.

Kim van Kooten benoemt het seksuele misbruik zelden direct, maar het is je als lezer maar al te duidelijk wat er gebeurt....

Een schrijnend verhaal


Afgezien van het seksuele misbruik is het schrijnend hoe niemand Puck helpt. Eventjes lijkt er hulp te komen na een ziekenhuisopname, maar ook dat verzandt waarna Puck weer is overgeleverd aan haar moeder en familie. En als het misbruik uitkomt zijn de volwassenen alleen maar bezig met zichzelf!

Het is onduidelijk of Pucks moeder echt niet door heeft wat er gebeurt of bewust haar ogen sluit om haar makkelijke leventje in stand te houden. Eerlijk gezegd vermoed ik het laatste.

Open einde


Het einde vond ik eerlijk gezegd onverteerbaar. Het is een soort open einde, maar ik mag toch hopen dat er niet gebeurt wat ik dénk.

Over Lieveling


Lieveling is gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt, een vriendin van Kim van Kooten. Het verhaal volgt Puck vanaf haar vijfde verjaardag tot ergens in de puberteit. Het boek begint in 1975 en eindigt in 1984.

Pauline Barendregt wilde beslist geen zware autobiografie. Ze wilde van een lelijk verhaal iets moois maken. Het moest een leuk boek worden. En dat is zeker gelukt.

Conclusie over Lieveling


Lieveling is een zwaar verhaal dat op humoristische, vlotte toon wordt verteld. Je leest het zo in een middag uit. Het is een heerlijk boek, dat je hardop laat lachen terwijl het verhaal toch heel naar is.

Ik geef dit boek een 9,5.

Praktische informatie over Lieveling


Lieveling is voor 19,99 te koop bij bol.com.

Kim van Kooten en Pauline Barendregt bij DWDD


( Hide )
 1. Ik vond het boek een "mager zeventje" waard. Ze acteert beter dan ze schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch knap dat ze van een lelijk verhaal iets moois heeft kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hè bah,die ga ik niet lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ergerde me aan de familie van dat meisje. Sommige stukken heb ik overgeslagen, echt vreselijk die man. Maar ik heb ook hardop gelachen inderdaad. Heb gemengde gevoelens over het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die familie is inderdaad verschrikkelijk. Vooral omdat ze zich totaal niet bekommeren om die arme Puck en alleen maar aan zichzelf denken.

   Verwijderen
 5. Lijkt me een pittig verhaal. Het is iets wat me altijd aangrijpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sla ik over, komt te dicht bij dit soort boeken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt als een indrukwekkend boek, ondanks het open einde. Dat is inderdaad frustrerend.

  BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Vink dan rechtsonder 'Melding sturen' aan.

© all rights reserved
made with by templateszoo