Dagboek van een psycholoog: Meeluisteren in de spreekkamer


De boeken van psycholoog Jeffrey Wijnberg vind ik altijd leuk om te lezen. Ook vanwege de leuke tekeningen die er doorgaans bijstaan.

Provocatieve psycholoog


Jeffrey Wijnberg is een zogenoemde provocatieve psycholoog. Dat betekent dat hij kritische en confronterende dingen zegt tegen zijn cliënten.  Dat werkt verrassend, en zorgt er voor dat cliënten eens flink overeind gaan zitten en protesteren.

Zoals ik het uit Wijnbergs columns begrijp werkt zijn provocatieve aanpak prikkelend en zet die aan tot actie.

Je kunt als cliënt niet in een slachtofferrol blijven hangen bij Wijnberg. Of dat kan wel, maar dan laat hij je daar ook gewoon lekker in zitten. Wijnberg zal je niet komen redden. Dat is aan jezelf.

Ik vind zijn provocatieve aanpak wel verfrissend. Er is zoveel geneuzel en politiek correct geneuzel, dat Wijnbergs aanpak aangenaam anders is.

Om die reden was ik benieuwd naar zijn nieuwste boek: Dagboek van een psycholoog.

Dagboek van een psycholoog


Dagboek van een psycholoog bestaat zoals de titel belooft uit dagboekfragmenten. Het leest ook echt als een dagboek, met observaties waarvan ik me afvroeg of die wel een boek verdienen. Zoals een tekst als:

'Vanavond een hapje eten met Jeroen Stek.' 

Ik ken Jeroen Stek niet, en vind het maar matig interessant om te lezen dat Wijnberg met deze meneer gaat eten.

Eerlijk gezegd doet het boek de titel iets te veel eer aan. Het is écht een dagboek Je leest mee in de gedachtenwereld van Jeffrey Wijnberg. Soms lijkt het alsof hij zijn gedachten de vrije loop heeft gelaten, en zonder verdere redactie in zijn boek heeft geplakt. Maar gedachten zijn vaak rommelig en niet allemaal even interessant.

Wat valt er zoal te lezen in Dagboek van een psycholoog


 • Gesprekken met patiënten.
 • Patiëntverslagen.
 • Dat Wijnberg baalt als zijn voetbalteam niet goed heeft gescoord. Ik vind voetbal hemelschreiend saai, dus zo gauw ik iets zag staan als FC gingen bij mij de lampen al uit.
 • Dat er inderdaad veel meer administratieve rompslomp is nu, en dat dit afgaat van de tijd die therapeuten normaliter aan hun cliënten konden besteden.
 • Dat de mezen zo lekker uit hun nestje vliegen.
 • Cliënten zeggen afspraken vaker af. Wijberg constateert dat er minder trouw is aan therapie.
 • Als iemand zelf geen 'lijdenslast' ervaart heeft therapie geen zin.
 • Mannen moeten vaak van hun vrouw naar de psycholoog, maar hebben zelf eigenlijk nergens last van.

Mijn conclusie over Dagboek van een psycholoog


Eerlijk gezegd vond ik er maar weinig aan. Ik vroeg me tijdens het lezen steeds af: 'Waarom lees ik dit in vredesnaam?!' Het voegt zo weinig toe. Dagboek van een psycholoog is echt dat: een dagboek van een psycholoog. Maar de vraag is of dit het waard is om in boekvorm te worden uitgegeven.

Wat mij betreft eigenlijk niet.

Wel biedt het een kijkje in de gedachtenwereld van een (provocatieve) psycholoog en dhr. Jeffrey Wijnberg. Wie dat interessant vindt, zal dit boek misschien ook wel kunnen waarderen. Ook leuk vind ik dat Jeffrey Wijnberg zijn telefoonnummer en emailadres gewoon in het boek vermeldt! Dat maakt hem laagdrempelig om te benaderen.

Ik geef dit boek een 4.

Praktische informatie over Dagboek van een psycholoog


Dagboek van een psycholoog is voor 16,95 te koop bij bol.com.

( Hide )
 1. Waarschijnlijk haakt hij aan bij de hype "dagboek". Bedankt voor het lezen; dat scheelt mij weer :)

  BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Vink dan rechtsonder 'Melding sturen' aan.

© all rights reserved
made with by templateszoo