Renate Dorrestein De blokkade: verslag van een writer's block


Nadat ik Dagelijks werk van Renate Dorrestein uit had, werd ik benieuwd naar Renate Dorrestein De Blokkade. Ook dat boek gaat over schrijven, maar in dit geval vooral over writer's block.

 Renate Dorrestein De Blokkade 


De blokkade gaat over de periode waarin Renate Dorrestein kampte met een hevige 'writer's block'. Ze voelde een gigantische weerzin om te schrijven. Als ze alleen al probeerde haar werkkamer binnen te lopen dan kreeg ze het al benauwd. Ze vond dit verschrikkelijk:

'Het overrompelt me hoezeer ik me een loser voel. Mijn schrijversschap gaf me een recht op een plek onder de zon, beschermde me tegen vragen over de zinloosheid van het bestaan en troostte me bij engheid van het leven. Nu ik ontdaan ben wt altijd mijn bestemming leek, is het haast alsof mijn huid me is afgestroopt.' 

De Blokkade is het verslag van Renate's zoektocht naar antwoorden en een oplossing zodat ze weer kan schrijven. Uiteindelijk komt het er op neer dat de bron van de blokkade ligt bij de zelfmoord van haar zusje.

N.B. De blokkade betrof overigens het schrijven van fictie. 'Gewoon' schrijven kon Renate Dorrestein nog prima.

Onderliggend trauma is de oorzaak


Diep van binnen vindt Renate Dorrestein dat ze het ultieme boek over zelfmoord moet schrijven, dat voortaan iedereen ervan zal weerhouden om zelfmoord te plegen. Omdat dit natuurlijk onmogelijk is, klapte ze dicht.

Mijn conclusie over De Blokkade


Net als haar laatste boek Dagelijks werk biedt De blokkade een fascinerend kijkje in het leven van een schrijver, en in dit geval vooral in het probleem van writer's block en wat dit met een schrijver doet.

Ik vond het een mooi en interessant boek, en zou het een 8,5 geven.

Praktische informatie over Renate Dorrestein De Blokkade


Renate Dorrestein De Blokkade is voor maar 5,- te koop bij bol.com. Wat een lage prijs! Dat verwondert me voor zo'n goed boek.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Vink dan rechtsonder 'Melding sturen' aan.

© all rights reserved
made with by templateszoo