De Spitsuurclub

De Spitsuurclub is het zoveelste boek over vrouwenemancipatie, arbeidsparticipatie, feminisme en het leven van vrouwen. Het brengt dan ook niet zo veel nieuws.

Maar Marjo Pronk schrijft helder en toegankelijk en zet alle feiten nog eens overzichtelijk op een rij. Ze doet dit vanuit haar persoonlijke ervaringen als zelfstandig trainer en adviseur, haar leven als moeder, en op basis van grondige research. Alle relevante onderwerpen komen aan bod: een stukje geschiedenis, het overheidsbeleid, de verheerlijking van Zweden, de rol van mannen, vrouwelijke ambitie, de kinderopvang die ouders door de strot wordt geduwd zonder wezenlijke aandacht voor het belang van het kind, enz.

En wat dit boek iets extra's geeft zijn de persoonlijke verhalen van Nederlandse moeders. Elk informatief hoofdstuk wordt afgewisseld met een ervaringsverhaal.
De Spitsuurclub is een zeer allround boek, waarin alle relevante aspecten bevredigend worden behandeld.

Centraal thema De spitsuurclub

Centraal thema in De Spitsuurclub is de keuzevrijheid die Nederlandse vrouwen nu hebben, en die onder vuur ligt. Pronk benadrukt dat deze keuzevrijheid een groot goed is, en dat het belangrijk is die te behouden.
Daarbij probeert ze zorgvuldig neutraal te zijn over de mogelijke keuzes. Maar noem me paranoïde, toch ervaarde ik een voorkeur van Pronk voor de combinatie kinderen-baan. Al was het maar vanwege het hardnekkige gebruik van de term 'niet werken' als het gaat om fulltime moederen.
Of het volgende citaat:

'Het vergt lef om de keuze te maken jouw carrière in de ijskast te stoppen en financieel afhankelijk te worden van je man, in een omgeving waar één op de drie huwelijken binnen tien jaar eindigt in een scheiding.'

Pronk blijft maar benadrukken dat iedereen zijn eigen keuzes maakt en dat je daar lef voor nodig hebt. Maar je hebt ook lef nodig om te gaan bungee jumpen zonder touw, en in bovenstaand citaat wordt fulltime moederen zo beschreven. En welke gek doet dat nou!
Wat ook niet helpt is dat het enige ervaringsverhaal van een Thuisblijfmoeder een vrouw is die hier heel erg over twijfelt en het nadrukkelijk als een tijdelijke keuze ziet. En in de opsomming van interessante links schittert de Thuisblijfmoedersite in afwezigheid!
Maar daar staat weer tegenover dat Pronk benadrukt dat betaalde arbeid de economie in stand houdt, en niet-betaalde arbeid de samenleving, en dat beide essentieel zijn. Ook het volgende citaat biedt hoop:

'Laten we nu niet naar de andere kant doorslaan en roepen dat een huisgebonden leven per definitie ondergeschiktheid met zich meebrengt.'

Van moederoorlog tot moedervrede

Pronk pleit voor onderlinge saamhorigheid en steun:

'Uiteindelijk, zo is mijn ervaring willen we allemaal in grote lijnen hetzelfde. Wanneer het om onze kinderen gaat willen we gelukkige evenwichtige kinderen(...) Hetzelfde doel, een andere oplossing, passend bij de persoon die je bent. Laten we elkaar die vrijheid bieden en de keuze laten.'


Pronks aanbevelingen voor de toekomst

Pronk beschrijft en observeert niet alleen, ze is ook niet te beroerd aan te geven hoe het beter kan! Het laatste hoofdstuk besteed ze dan ook aan een beschrijving van haar 'ideale wereld'.

'Gezinnen worden gezien als een sociaaleconomische eenheid met twee verantwoordelijkheden: de zorg voorde kinderen en de zorg voor inkomen. Samen maken de partners hierin keuzes die voor de eenheid als geheel het beste zijn.'

Maar wat ik miste na deze ideale wereldschets is een praktisch plan om het te verwezenlijken! Hoe gaan we dit nu aanpakken Marja Pronk? Want nu blijft het bij een dromerige utopie.
En als trainer en adviseur zal Pronk ongetwijfeld het belang kennen van het concreet maken van dromen.

Wellicht in een volgend boek?

Praktische informatie over De Spitsuurclub

De Spitsuurclub is voor 17,40 te koop bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *