Ervaring niet vereist van Leonie Holtes


Heel veel vrouwen schijnen er last van te hebben. Het gevoel dat ze op een zeker moment door de mand zullen vallen op hun werk. Dat ze ontmaskerd zullen worden als mensen die hun werk eigenlijk helemaal niet goed doen. Imposter syndrome heet dat.

In Ervaring niet vereist heeft de pasafgestudeerde psychologe, Léonie Holtes dit gevoel ook voortdurend. Maar in haar geval is het denk ik terecht.

En dat is zeker niet Léonie's schuld, maar de schuld van een systeem dat onervaren mensen voor agressieve en soms gevaarlijke tbs-ers zet.

De stand van zakenin tbs-klinieken


In haar boek Ervaring niet vereist schetst Léonie een onthutsend beeld van de gang van zaken in tbs-klinieken.

  • Er is een chronisch tekort aan deskundig personeel. Daardoor worden onervaren, net afgestudeerde psychologen compleet in het diepe gegooid. 
  • Er is geen begeleiding van onervaren krachten door gebrek aan tijd en erváren werknemers.
  • De werkdruk is te hoog.
  • De beoordelingen van de tbs-ers zijn te willekeurig, en worden teveel beïnvloedt door de persoon die de beoordeling doet.
  • Er is een gebrek aan effectief bewezen behandelmethodes.

Dit alles vertelt Léonie over de anderhalf jaar dat ze als psycholoog werkte in een tbs-kliniek.

Akelig boek


Na het lezen van Ervaring niet vereist had ik een naar gevoel. Het is niet fijn om te lezen dat de zogenaamde experts ook maar wat doen en maar wat aanrommelen! Het boek deed me denken aan Undercover in de Ouderenzorg. In dat boek krijg je ook een kijkje achter de schermen. En ook daar word je echt helemaal niet blij van.

Zowel in de tbs-kliniek als in de ouderenzorg is er te weinig vakkundig personeel, en is de werkdruk te hoog.

Wonderlijk genoeg zijn het juist de tbs-ers die ervoor zorgen dat Léonie het nog zo lang vol houdt als ze doet. Léonie geeft deze veelal niet ongevaarlijke mannen een menselijk gezicht.

Schrijfster heeft ondertussen zelfmoord gepleegd


Wat het boek Ervaring niet vereist extra schrijnend maakt, is de wetenschap dat de jonge vrouw die haar zorgen met je deelt als lezer, ondertussen zelfmoord heeft gepleegd. Een paar jaar nadat ze ontslag nam bij de tbs-kliniek kreeg ze psychoses, en sprong in 2011 van een flat.

Conclusie


Ervaring niet vereist is een fascinerend boek, maar het is geen prettige kost. Het is prima geschreven, maar van de inhoud word je niet blij.

Praktische informatie


Ervaring niet vereist is voor 18,50 te koop bij bol.com.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Vink dan rechtsonder 'Melding sturen' aan.

© all rights reserved
made with by templateszoo