Hemelen van Marion Pauw


De nieuwste psychologische thriller Hemelen van Marion Pauw is weliswaar niet zo spannend, maar zeker wel leuk leesvoer.

Hemelen: verlangen naar vaderliefde


Hemelen gaat over de kinderen van Ron Casper: Willem, Marloes en Lot. Willem en en Marloes zijn kinderen uit Rons eerste huwelijk, en Lot is het product van zijn huwelijk met de vrouw met wie hij de moeder van Willem en Marloes bedroog.

Willem en Marloes hebben Lot daarom altijd gezien als een irritante indringster, en haar dat laten voelen ook.

Overigens bedroog Ron ook de moeder van Lot, en bleef geen vrouw trouw.

Willem, Marloes en Lot verlangen alledrie naar de liefde van hun vader. Maar Ron is zo'n egoïst dat hij alleen maar met zichzelf bezig is.

Het verhaal: niet over een dementerende vader


Alledrie werken ze bij het bedrijf dat Ron ooit heeft opgezet: een cosmeticabedrijf dat financieel in zwaar weer zit. Daarom is het erg vervelend dat Ron enorme bedragen uitgeeft aan hoerenlopen.

Op basis van de achterflap, en wat ik in kranten las over Hemelen, zou dit een verhaal zijn over een oudere man die rare dingen gaat doen, waardoor zijn omgeving denkt dat hij dement wordt.

Maar dat is helemaal niet aan de orde.

Hemelen gaat vooral over de levens van Willem, Marloes en Lot. Willem worstelt met zijn sexualiteit, Marloes is eenzaam na het overlijden van haar man, en Lots man gaat vreemd.

Ron, de vader die 'het familiekapitaal begint uit te geven' is eigenlijk vanaf het begin van het boek al niet meer actief. Dat weet je als lezer, omdat er een ik-persoon is die in cursief geschreven stukken vertelt wat hij aan het doen is. En dat heeft alles te maken met Ron.

Ontknoping


De ontknoping van Hemelen vond ik verrassend. En ik word graag verrast! En vervolgens kwam er nog een twist ook. Dus twee verrassingen voor de prijs van één!

Cover: wat heeft de appel er mee te maken?


De cover vind ik intrigerend! Waarom staat er een appel op met 1 hap er uit? Refereert dat naar Rons gewoonte om vreemd te gaan: de verboden appel? En waarom is het een róde appel, en niet bijvoorbeeld een Granny Smith?

Ouder-kind relatie


Eén van de dingen in Hemelen die me opvielen is de relatie ouder-kind. Veel moeders hebben het gevoel dat ze het niet goed genoeg doen. Maar Ron is zo ongeveer de slechtste vader die je je kunt bedenken. En toch blijven zijn dochters naar hem toe trekken. Je zou kunnen zeggen dat dit de druk van de ketel haalt. Zo slecht als Ron zullen weinig moeders het doen!

Ook de relatie met de moeders is gecompliceerd. De moeders in Hemelen waren niet zo asociaal als Ron, maar schoten eveneens tekort als ouder. Maar minder opvallend dan Ron.

Conclusie


Ik had helemaal niet zo'n zin om Hemelen te lezen, maar ondanks mezelf werd ik al snel het verhaal in getrokken en wilde ik weten hoe het verder zou gaan.

Het is prima geschreven, maar spannend is het nauwelijks. Daarvoor gaat het teveel over de beslommeringen van Rons kinderen. Waarom dit een literaire thriller heet, is me dan ook niet duidelijk. Want bij een thriller verwacht ik toch meer spanning, ook al was de ontknoping best goed.

Praktische informatie


Hemelen is voor 19,99 te koop bij bol.com.
( Hide )
  1. Dank je wel voor je levendige recensie. Ik denk niet dat ik dit boek wil lezen. Geef mij maar een gelukkig boek. Ik bedoel: een romantisch boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan Arlinde. Romantisch is dit boek beslist niet inderdaad!

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Vink dan rechtsonder 'Melding sturen' aan.

© all rights reserved
made with by templateszoo